Waarop letten kopen youngtimer

02 October 2018

 

Waarop letten bij het kopen van een youngtimer?

Leuk een prachtige auto kopen van 15 jaar of ouder! Je kan zelfs een auto rijden die nieuw niet te betalen is voor een super interessante prijs. Dat klinkt natuurlijk erg interessant, maar waarop moet je letten bij het kopen van een youngtimer.

Er zijn bij elk merk bepaalde motoren die minder goed zijn dan andere. Je moet dus weten welke motor je het beste kan kiezen zodat je niet al te veel onnodige risico's neemt. Het blijven natuurlijk auto's van 'iets oudere leeftijd' maar als je de keuze goed maakt hoeft het helemaal niet zo duur te zijn.

Merken als BMW, Volvo, Audi en Mercedes zijn het meest geliefd in de youngtimer zoekopdrachten. Wie wil er nou niet een auto rijden van een van deze merken. Het liefst vol opties en met mooie lage kilometerstand.

Youngtimer Import

Let ook op met import, er zijn vele bedrijven die vanuit puur autoliefhebberij import doen. Deze zaken zijn zeer aan te raden. Helaas zijn er ook bedrijven die schade auto's inkopen of zelfs kilometerstanden terugdraaien! Al met al zijn het wat oudere auto's dus er zijn meer risico's aanwezig. 

Voorkom dat je een schade auto koopt of een auto met teruggedraaide kilometerstand. Dat kan nog eens vervelend uitpakken. Onverwacht hoge onvoorziene kosten door slechte reparatie of een hoge kilometerstand kunnen enorm oplopen! Wees dus zorgvuldig met je zoektocht of schakel iemand in om je te assisteren. Wij kunnen u helpen met de aankoop van uw youngtimer.

Ook is een schade auto of auto met teruggedraaide kilometerstand slecht voor de restwaarde bij inruil of verkoop. Dus na al die onvoorziene onderhoudskosten aan je youngtimer denk je dat hij technisch goed genoeg is om weg te doen. En dan wenst niemand de auto voor de waarde die jij zou wensen. Niet doen dus!

Youngtimer bijtelling berekenen 

De bijtelling van een youngtimer is 35% van de dagwaarde. Om hiervan te genieten moet de auto 15 jaar of ouder zijn. Indien je auto nog net geen youngtimer is kan je ervoor kiezen de auto eerst prive te rijden. Wanneer zakelijk aangeschaft voor 6.500 euro betekent dit dat je de volgende bijtelling betaald.

Rekenvoorbeeld:

6.500 euro aanschafwaarde (staat op aankoopfactuur of waarde rapport)

* 0,35 (35%) = 2.275 euro bruto bijtelling per jaar

2.275 euro bruto per jaar /12 maanden = 189,58 euro per maand

x uw belastingschaal, stel 42% = 79,62 euro per maand netto bijtelling

Deze youngtimer met een aanschafwaarde van 6.500 had vroeger wellicht een nieuwwaarde van 50.000 euro of meer. Dat betekent dat u eigenlijk 25% bijtelling zou hebben over dit bedrag. Dat komt neer op 50.000 * 0,25 (25%) = 12.500 bruto per jaar / 12 maanden = 1041,67 * 0,42 belastingschaal = 437,50.

U bespaart elke maand dus netto prive 357,88 euro (wat bruto zelfs 852,09 euro is! Elke maand! U zit dus eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rij! Voor lage kosten in de meest exclusieve auto's!

Autokosten Youngtimer

Omdat u de auto zakelijk rijdt kunt u wegenbelasting, verzekering, brandstofkosten en onderhoudskosten allemaal zakelijk betalen. De onderhoudskosten zullen wat hoger liggen dan bij een nieuwe auto. Maar de afschrijving van een youngtimer is vele malen lager dan bij een nieuwe auto! Dus u bent goedkoper uit dan met een nieuwe of andere 2e hands auto! 

Wij kunnen tijdens het aankoopproces voor u een berekening maken zodat u kunt zien wat slim is bij uw wensen en kilometers per jaar.

Youngtimer kopen

Advies bij het kopen van een youngtimer is essentieel. Er zijn voldoende bedrijven die het puur voor het geld doen en zich er gemakkelijk van af doen u een onfatsoenlijke auto te verkopen. Daarnaast wanneer je een miskoop doet zet je dat niet zomaar recht. Want vele youngtimers worden zonder garantie verkocht. Lees uwzelf dus goed in van tevoren of vraag advies aan een expert zoals ons.

Het kopen van een youngtimer is vaak zonder teruggave BTW omdat de auto vaak import is of van een particulier is geweest. U koopt dan de auto voor bijvoorbeeld 6.500 euro en krijgt 0 euro BTW terug. Wel kunt u deze volledige 6.500 euro opvoeren als kosten en investering. Zo drukt u de winstbelasting omdat u 6.500 euro kosten heeft gemaakt. En kunt u dit volledige bedrag per jaar langzamerhand afschrijven (opvoeren als waardeverlies = kosten). Zo geniet u van de volle 100% van dit bedrag. En niet het bedrag exclusief de BTW alleen. Dus een BTW is niet verplicht voor u als bedrijf.

Wat het mogelijk maakt de echte droom youngtimer te vinden die bij uw wensen past.

Berekening voordeel youngtimer

Hieronder download u een excel bestand waarmee u gemakkelijk de groene velden kan invullen en zo overzichtelijk kan zien wat de kosten zijn. Zo maakt u een berekening van de kosten en voordelen van een youngtimer.

Dienstverlening aankoop youngtimer Automakelaar aan Huis

Wij rekenen een vast bedrag voor onze aankoop dienstverlening. Wij onderhandelen voor u, helpen met keuzes maken en zorgen dat u een auto koopt met zekerheid. Onze tarieven zijn:

350 euro incl BTW (tot 10.000 euro aankoopwaarde)

450 euro incl BTW (tot 20.000 euro aankoopwaarde)

550 euro incl BTW (alles daarboven)

No cure no pay.


Naar het overzicht